Peste 1,6 milioane de români, afectați direct: ce se întâmplă cu salariul minim, de când

de: Alexandru Puiu
26 08. 2021

Foarte mulți români sunt nevoiți să supraviețuiască din sume de bani derizorii, în fiecare lună. Salariul minim pe economie este o rușine, având în vedere prețurile din țara noastră. Din păcate, creșterea sa implică multe variabile.

România este printre cele mai sărace țări din Europa, dacă nu cea mai săracă. Suntem primii când vine vorba de o situație absolut șocantă. Foarte mulți români merg la muncă o lună întreagă, iar după ce au luat salariul, nu-și permit să-și plătească toate facturile. De o vacanță anuală, nici nu mai intră vorba. Ai în vedere doar că salariul minim pe economie net în România este 1380 de lei și aproximativ 1,6 milioane dintre conaționalii noștri primesc această sumă în fiecare lună.

Când crește salariul minim pe economie, cu cât

Mai multe dintre autoritățile române sunt responsabile de modul în care se calculează și se impune salariul minim pe economie în țara noastră. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, joacă însă un rol foarte importantă în această ecuație și tocmai a făcut niște promisiuni importante. Din câte se pare, vor începe în luna septembrie a acestui an negocieri cu sindicatele și patronatele pe marginea creșterii salariului minim. 

„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Turcan. În mijlocul declarației, ministrul a fost întrerupt de jurnaliști care au întrebat-o cât este salariul minim pe economie în țara noastră, o întrebare banală la care ministrul Finanțelor a greșit cu o zi înainte.

„Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioşi, vă rog, am nişte lucruri de spus. Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim”, a răspuns Turcan. ”Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a continuat ministrul Muncii.

În același context, ministrul a insistat asupra faptului că peste 120.000 de noi locuri de muncă au fost create în România de la începutul anului, iar cele mai multe dintre ele sunt pe perioadă nedeterminată.